Hovawart Klub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap

A tenyészvizsga

E-mail Nyomtatás PDF

 

Jugendbeurteilung und Zuchttauglichkeitsprüfung (ZTP)

Fiatalkutya-vizsgálat és tenyészvizsga

Az eredményes részvétel ezeken a rendezvényeken feltétel a tenyésztéshez. A fiatalkutya-vizsgánál a kutya12 hónapos kell legyen. 20 hónapos kortól lehet tenyészvizsgát tenni. a tenyészvizsgához HD szűrés igazolása is kell. A két vizsga követelményei és lefutása közel azonos ,
a C, pont csak a tenyészvizsgára vonatkozik.

A rendezvényeken a bíró által a kutya külleme és egy akadálypályán a vézene kerül megitélésre, optikai és akusztikus ingerek által tesztelve.

A vizsgán a kutyák egysoros lánc nyakörvben lehetnek, a vizsgán a vézen vizsgálat alatt jutalom falatot vinni tilos és mindent a bírói utasítás szerint kell végezni.

A, Küllem vizsgálat

Először a kutya testméreteit lemérik, majd a külleme kerül elbírálás alá. A kutyának hagynia kell magát megtapintani, és gond nélkül a fogait ellenőrizni hagyni, aztán a szeszin kerül megállapításra és a kutya mozgását minősítik.

marmagasság mérése törzshosszúság mérése mellkas szélesség mérése mellkas mélyég mérése marmagasság mérése
testméretek felvétele
küllem vizsgálat küllem vizsgálat küllem vizsgálat fognézés fog nézés
küllem vizsgálat hagyja magát megtapintani fognézés

B, Vézen vizsgálat

A kutya gazdájával és egy idegen személlyel közösen zsákmányoló ösztönéről kell hogy bizonyságot adjon.

játék a gazdával flakonok
zsákmanyoló ösztön vizsgálata gazdával
játék idegennel megszerzi a zsákmányt játék idegennel megfogja a zsákmányt megfogja a zsákmányt megszerzi a zsákmányt
zsákmanyoló ösztön vizsgálata idegen emberrel
zsákmány követése zsákmány elkapása
zsákmanyoló ösztön vizsgálata zsákmány-ronggyal , amit az úton keresztül húznak a kutya előtt, és amit a kutyának követnie kell.
Aztán a gazdi eltűnik egy szorosan álló embercsoport közepén, mialatt a kutyát egy segítő visszatartja. Hívásra a kutyának gyorsan és lehetőleg a legrövidebb úton a gazdájához kell sietnie, még akkor is, ha az utolsó pillanatban néhány ember szembefordul vele és mereven nézi.

Ezután következik az akadálypálya a vézen megítélésére. A pályán a kutya egyre növekvő terhelésnek van kitéve, hogy vézen szilárdságát megállapítsák. A kutya nem viselkedhet sem agresszívan sem félősen. A kutya felvezetése egy 10m hosszú pórázon történik, amit a bíró utasítására a tulajdonosnak a feladatok közben el kell engednie.

az akadályok között a kutya 10m-es pórázon van

hosszú póráz

Következőként leesik egy vaslánc egy fáról egy a fa alatt lévő pléhlapra. Ekkor a kutyának nem volna szabad kitérnie, és lehetőleg érdeklődőnek kell mutatkoznia. Majd bírói utasításra 2x lövés próba.

leeső vaslánc és lövés illetve zörgő flakonok közé dobott játék - akusztikai ingerre való reakció megfigyelése

Az úgynevezett „gombásszal" való találkozáskor , aki egy feltűnő, furcsán viselkedő idegen, elfoglulatlannak kell mutatkoznia a kutyának.

gombász különösen viselkedik a kutyával odamenni levenni a kalapot és levenni a szemüveget is
találkozás a "gombásszal"

Ezután egy gyerekszánkót, rajta egy fenyegetően kinéző figurával húznak egészen lassan a kutya irányába. A kutyának a szánkó mozgását érdeklődően kell követnie és a furcsa dolgot lehetőleg önállóan megvizsgálnia.

szánkó a kutya megnézi megszagolja
furcsa figurás szánkót húznak a kutya felé lassan - vizuális ingerre való rakció vizsgálata

Utolsó állomás az úgynevezett baba, amikor is egy overál teljesen váratlanul a kutya közvetlen közelében a magasba emelkedik.

baba hirtelen feltünik a kutyának oda kell menni és megszagolni baba
baba

A pálya egyes megállói között a gazda beszélhet kutyájához és bátoríthatja, de az állomásokon nyugodtan csendesen kell viselkednie. Egyedüli kivétel a zsákmányoló ösztön vizsgálata idegen személlyel, ahol is a kutyát szabad feltüzelni. Minden feladatnak akkor van vége ha a kutya megszagolta és nyugodt magabiztos maradt.

A vizsga végén a kutyának mind az előző megpróbáltatások ellenére még egyszer képesnek kell lennie, lazán és elfogulatlanul a gazdájával játszani.

a végén is tud még játszani a gazdával

C, Terheléspróba

A tenyészvizsgán lezárásként még egy pont következik: a védekezés készsége, támadásra való reagálást vizsgálva.

segéd fenyegetően jön fenyegetés
a védekezés készségének vizsgálata (csak a tenyészvizsgán, a fiatalkutya-vizsgálaton ilyen feladat nincs)

A segéd fenyegetően lassan közelít a kutya felé, 5m-nél és 2m-nél hirtelen mozgással felemelt bottal közelít. A kutyának határozottan védekeznie kell, ha a kutya nem védekezik, netán közönyösen áll vagy menekül nem sikerült a vizsga.

Ezután egy embercsoportban még egyszer megvizsgálják a kutya emberekkel szembeni elfogulatlanságát. Az embercsoportba póráz nélkül a kutyának a gazdájával be kell mennie, a segéd is bent áll mozdulatlanul.

A vizsga végén a kutyának mind az előző megpróbáltatások ellenére még egyszer képesnek kell lennie, lazán és elfogulatlanul a gazdájával játszani.

játék a terhelés végén játék

játék a terhelés végén