Hovawart Klub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap

Dr. Ursula Berges magyarázata

E-mail Nyomtatás PDF

Magyarázat a fiatalkutya-vizsga és a tenyészvizsga követelményeihez és értékeléséhez

(Dr Ursula Berges, a RZV tenyésztési vezetőjének írása)

A RZV keretein belül lefolytatott vézenteszt különböző szituációkban vizsgálja a kutyák aktivitását, félelemérzetét illetve az agresszivitását, valamint a stressz-legyőző stratégiáikat. Eme legutolsó pont mai világunkban egyértelmű követelmény, tekintve, hogy kutyánkat emberekkel történő programokba és aktivitásokba akarjuk magunkkal vinni. A hovawart már rég nem csak az a kutya, aki az udvart őrzi, hanem gazdája mellett minden életszituációban tudnia kell helyt állni.

Ehhez konfliktusmegoldási képességre, a feszültség levezetésének képességére és kiegyensúlyozott szociális magatartásra van szükség.

A magatartásteszt nagy hangsúlyt fektet arra a képességre, hogy a kutya stressz alatt is képes legyen játszani. A kutya csak akkor játszik, ha arra szabad tere (kapacitása) van. Ha a kutya az adott vizsgaszituációban / utána játszik, ez azt mutatja, hogy a stressz nem volt túlzott számára. A játéknak ezenkívül fontos szerepe van a szociális kapcsolatok fejlesztésében, magas motivációs értéke van képességek fejlesztésekor és kiváló módszer a feszültségek levezetésére.

Továbbiakban megkívánja a vézenteszt a kutyától, hogy bizonyos szituációkban kíváncsisággal reagáljon, és ezzel a félelemérzetét vagy a védekező-ösztönét legyőzze. Ez a kíváncsiság képessé teszi a kutyát arra, hogy ismeretlen vagy éppenséggel félelmet keltő szituációkkal szembesüljön és azokat pozitívan oldja meg. Az a kutya, akiben a kíváncsiság nem dolgozik, a környezet ingereire félénkséggel vagy védekező-agresszivitással fog reagálni. Egy magas ingerküszöb a félelem és az agresszió ingereivel szemben elengedhetetlen a mai világ kutyája számára. Mi aktív és kíváncsi kutyát szeretnénk, akinek magas ingerküszöbe nem egy flegmatikus temperamentumon nyugszik.

Különösen sokat vitatott része a vizsgának (csak a tenyészvizsgának része ez !) az úgynevezett bátorságpróba (a védekezés készsége). Itt azt kívánjuk meg a kutyától, hogy egy fenyegetően közeledő segéddel szemben elhárító-védekező, zsákmányoló reakciót mutasson. Egy passzív viselkedés vagy félős visszahúzódás nem kívánatos.

Gyakran mondják erre, hogy egy passzívan viselkedő kutya tulajdonképpen a szociálisabb és nyugodtabb. Sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy ilyenkor a kutya nem kiegyensúlyozottan és félelem nélkül reagál a fenyegető segédre, hanem sokkal inkább egy kifejezett elkerülő-viselkedést produkál.

A hovawart mint munkakutya képes kell legyen, hogy bizonyos szituációkban képes legyen aktív konfliktusmegoldó stratégiákat alkalmazni.

A tenyészvizsga-teszt a nyomozó-képességen kívül minden fontos használatikutya-tulajdonságot megvizsgál.

Egy hovawart, aki ezt a vizsgát leteszi, rendelkezik a kutya kiképzéséhez szükséges minden alapvető képességgel és örökíti is ezeket.
A RZV azért döntött ezen vizsga bevezetése mellett, hogy a tenyészpartnerek mindkét felének ne kelljen munkavizsgát tennie a szabályos alom létrehozása érdekében. (korábban ugyanis kellett) Ezzel a vizsgával megvan a lehetőség arra, hogy minden tenyészegyedet megvizsgáljunk abból a szempontból, hogy rendelkezik e a munkakutya-kiképzéshez szükséges alapvető tulajdonságokkal. Ha eddig az volt a szokás, hogy a tenyészkanok végezték el a munkavizsgát a tenyészpárosítás létrehozása érdekében, mostantól ezzel a tenyészvizsgával biztosított az, hogy mind a kanok mind a szukák magatartásformáit megvizsgáljuk, és munkaképesnek minősítsük őket anélkül, hogy munkavizsga letételére köteleznénk őket.