Hovawart Klub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Magyarországi Hovawart Ebtenyesztők Országos Egyesületének Hivatalos Honlapja
Címlap

Diszpláziaszűrés tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Magyarországi Hovawart Ebtenyésztők Országos Egyesülete Tenyésztési Szabályzatának 5.1. pontja előírja, a tenyészállatok kötelező diszplázia szűrését. Az egységes és elfogulatlan elbírálás érdekében, az Egyesület diszpláziaszűrő állomásnak 2005-2014 években, dr. Muka Péter Pál állatorvos PROFIVET Állatorvosi ebészeti Központ és Állatkórház Kft-t 2131 Göd, Berzsenyi Dániel u. 2.) eredményeit fogadta el.

2015-től a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület értékelését fogadja el hivatalos HD szűrési eredménynek.

követelményeknek:

  • A vizsgált hovawart legalább 18 hónapos.
  • Rendelkezzen egyedi azonosítóval (tetoválás vagy chip).
  • A származási lapon lévő azonosító chip, a röntgenfelvételt készítő állatorvos által ellenőrzésre került és azzal megegyezik.
  • A maximum 30 x 40 cm méretű röntgenfelvétel a szűrésre érkező kutyákról megfelelő bódításban, megfelelő beállításban készüljön és értékelhető, jó minőségű standard, szimmetrikus ventrodorzális csípőfelvétel legyen.
  • A röntgenfelvétel megjelölése Chip számmal (rá kell exponálni). A röntgenfelvételt készítő állatorvos, az általa kitöltött szűrési lapon aláírásával igazolja, hogy a röntgenfelvétel a hozzá csatolt törzskönyvhöz, melynek száma a röntgenfelvételen rajta van, tartozik.

Az árral és a röntgenfelvétel küldésével kapcsolatos információk itt olvashatók.

MKOE-nél minden hónap utolsó csütörtökén ül össze az arra a hónapra beosztott tagokból álló 3 fős bíráló bizottság. Sorra veszik a postai úton / MKOE 1078 Budapest István u. 2./ vagy személyesen eljuttatott csípőízületi röntgenfelvételeket. A röntgenkép mellett a törzskönyv fénymásolatát, a megfelelően kitöltött kísérőiratot és a bírálati díj befizetését igazoló csekkszelvényt, vagy postai igazoló szelvényt, esetleg banki átutalást igazoló iratot / Magyar Kisállat OrtopédiaiEgyesület 1078 Budapest, István u. 2. Erste bank 11600006-00000000-05626551 / is mellékelni kell.
Amennyiben a röntgenkép alkalmas a bírálatra a bizottság tagjai a felvétel részletes vizsgálata alapján kitöltik a bírálati lapot, melynek összesítése alapján kijön az adott kutya minősítése. Az eredményről hologrammal és szárazbélyegzővel hitelesített tanúsítványt állítanak ki, és azt az állattulajdonos címére postázzák.

A röntgenfelvételt, elkészítését továbbra is javasoljuk (nem kötelező), hogy dr. Muka Péter Pál állatorvos úr PROFIVET Kft-hez (2131Göd, Berzsenyi Dániel u. 2.) készítse Ő erről a felvétel készítésekor szakvéleményt tud adni majd tovább küldi az MKOE-hez.

Mindenkinek további eredményes tenyésztői munkát kívánunk,

Elnökség Tenyésztési Bizottság

HD-eredmények